Vaaliteema 1: Hyvä paikka kaikille oppia, luoda ja yrittää
Kuva: Aleksi Eilo
Ehdokasnumerot ovat tulleet: mua voi äänestää numerolla 504! Tuosta kolminumeroisesta yhdistelmästä en keksi varsinaisesti mitään muistisääntöä, mutta voin tarjota toimenpide-ehdotuksia liittyen ensimmäiseen vaaliteemaani! Miten siis mun mielestä tehdään Tamperetta, jossa jokaisen on hyvä oppia, luoda ja yrittää?
1. KOULUTUKSESTA EI LEIKATA
Tasavertaiset ja turvalliset päiväkoti- ja kouluympäristöt ovat pohja, jolle meidän tulevaisuus rakentuu. Kasvatus- ja opetustoimi ovat Tampereen kaupungin isoimmat kuluerät, mutta niistä leikkaaminen on lyhytnäköistä ja tulee maksamaan pitkässä juoksussa enemmän. Säästöt on etsittävä muualta ja se on aivan mahdollista, kun on tahto ja yhteisymmärrys. Rajataan siis luokkakoot, jotta lapsilla ja nuorilla on rauha oppia ja opettajien työmäärä pysyy inhimillisenä. Lisätään ammattillisessa koulutuksessa lähituntien määrää, jotta tulevat ammattilaiset saavat tarvitsemansa osaamisen. Huomioidaan kaupunkisuunnittelussa opiskelijoiden tarpeet osallistamalla opiskelijat sunnitteluratkaisujen ja kehityshankkeiden vaikutusten arviointeihin.
2. LUODAAN TILAA LUOVUUDELLE
Peliteollisuus, ulkomaiset filmituotannot, Cha Cha Chaa. Suomessa on aivan valtava potentiaali kansainvälisesti kiinnostavaa luovan alan osaamista. Iso osa tuosta osaamisesta keskittyy Tampereelle. Isot tapahtumat, kuten UMK, ovat vain jäävuoren huippu: niiden taustalla on joukko ihmisiä jotka tekevät töitä intohimosta ja valtaosin epätyypillisissä työsuhteissa. Tampere voi olla mahdollistamassa, että entistä useampi pystyy vapauttamaan luovan potentiaalinsa ja saattamaan ideansa maailmalle. Tarjotaan siis kaupungin tiloja työskentelytiloiksi taiteilijoille, freelancereille ja yhdistyksille. Jatketaan kaupungin tuotantokannustinta Tampereella kuvattaville elokuva- ja televisiotuotannoille. Kasvatetaan Tampereelle audiovisuaalisen alan osaamiskeskittymä yhteistyössä Tredun, Tamkin, yliopiston ja alueen yritysten kanssa.
3. TUETAAN PIENYRITTÄJYYTTÄ
Suomen yrityksistä 95,7 % on alle kymmenen hengen yrityksiä, 70 % yksinyrittäjiä. Yrittäjyyden tukeminen on siis nimenomaan pienyrittäjien tukemista, ja siksi Tampereella pitää huomioida pienyrittäjien ja aloittavien yrittäjien tarpeet päätöksenteossa. Meidän pitää myös huomioida TE-palveluissa mahdollisuus sivutoimiseen yrittäjyyteen palkkatyön tai opiskeluiden ohessa. Yrittämiseen liittyy aina riski, mutta siinä missä start-upissa tuo riski voi olla jaettu ulkopuolisten sijoittajien kesken, joutuu yksinyrittäjä kantamaan sen yksin: yleensä koko omaisuudellaan. Sen takia mahdollistamalla sivutoimista yrittäjyyttä madallamme kynnystä yritystoiminnalle ja helpotamme itsensätyöllistäjien toimeentuloa. Tampereella yrittämisen pitää olla aidosti mahdollista varallisuudesta riippumatta jokaiselle, jolla on siihen tahtoa ja idea.
Tässä muutamia mun ehdotuksia Tampereelle! Mä uskon että kaikkein kestävintä ja kaikilla mittareilla hyvinvoivaa kaupunkia tehdään, kun teemme päätöksiä kaikille, ei vain harvoille.